KLIMHAL V.III

Herbestemming industriële hal

 


Bij het ontwerp van boulderhal V.III werkt Simon George Architectuur samen met de allergrootste klimwandenbouwer ter wereld: Walltopia. Zij ontwerpen de meest bijzondere klimwanden en realiseerden al duizenden projecten op 6 continenten. Maar nog nauwelijks in Nederland.

Paddestoel voor Boulderhal V.III

Middenin de vrije ruimte van het klimgedeelte van dit ontwerp staat een grote vrijstaande boulder in de vorm van een paddestoel. Walltopia verzorgt het wandontwerp en de wandbouw, Architect Simon George dacht mee over de indeling van complete ruimte van de oude fabriekshal en kon daarbij vertrouwen op de ervaring uit de vele herbestemmingsprojecten die hij heeft uitgevoerd.

Snel, sober en knalrood

Het interieurontwerp is deels bepaald door de relatief korte bouwtijd, een wens van de opdrachtgever. Het design van primaire vormen voor de interieurelementen staat in contrast met het meer expressieve design van het plafond. Het knalrode verlaagde plafond bestaat uit een netwerk van multiplex stroken en is de eyecatcher die de hal verdient. Een basaal raster van vierkanten lag ten grondslag aan het ontwerp voor de plafond-elementen.

Door die elementen vervolgens in hoogte te laten variëren, te spiegelen en te draaien over de X, Y en Z-as ontstaat een speels en dynamisch ontwerp, terwijl maar van 1 element gebruik gemaakt wordt. Erg efficiënt dus! De plafond-elementen zijn open zodat stof niet blijft liggen. Boulderaars veroorzaken stof door het vele magnesiumpoeder dat ze bij het klimmen gebruiken.

Betonplex kasten

Waar de bar en de meubels gemaakt zijn van multiplex, werd voor de tassenkast met 55 vakken (waar boulderaars hun tassen en persoonlijke bezittingen in kwijt kunnen) voor een iets luxer materiaal gekozen: betonplex. Ook de kasten zijn opgebouwd uit primaire vierkante vormen, waardoor het horeca gedeelte, de kleedkamers en het ontworpen meubilair dezelfde uitstraling hebben.

Mobiele speelcirkel

De andere primaire vorm die gebruikt wordt, is de cirkel, zoals in de door Simon George Architectuur ontworpen speelhoek. Leuk detail: de speelplek is verrijdbaar, zodat de kinderen bij mooi weer buiten hun gang kunnen gaan. Een ander speels element in deze boulderhal is de verlichting: door op verschillende hoogtes spots te plaatsen komt de ruimte echt tot leven. Niet dat dat nodig is: deze boulderhal zal genoeg beweging zien de komende jaren. Boulderen is populairder dan ooit in Nederland.