KANTORENCOMPLEX OLGA

Herbestemming industriële hal tot kantoorruimte

 

.
In opdracht van Stichting Werk & Onderneming gaf architect Simon George vorm aan de herbestemming van een kantoorruimte in de voormalige Olga fabriek in Leiden. Ooit werden er matrassen geproduceerd (door Olga), later had Philips er een tl-buizen fabriek.

Olga fabriek: strak en modern

Maar vandaag de dag huisvest SW&O er een bonte verzameling creatieve en ambachtelijke bedrijven en ondernemers – van webbouwer tot scheepstimmerwerf – die elk hun eigen type werkruimte of atelier behoeven. Simon George Architectuur toverde een van de ietwat vervallen ruimten om tot een strak en modern kantoor.

Ruime fabriekshal wordt studio

Een van de grotere hallen van het complex werd herbestemd tot studio. In het ontwerp contrasteren oud en nieuw. Bestaande gebruikssporen, zichtbaar op de wanden, zijn in tact gelaten en de bouw van een nieuwe vide met keuken, toilet en toegangshal is toegevoegd aan de lege hal.

Waar je van hout

De volledig in hout opgetrokken architectuur is als een structuur van plaat- en staafvormige delen samengesteld. De industriële uitstraling van de hal in combinatie met het houten bouwwerk en de lichtinval van de drie grote rondboogramen, creëert een bijzonder aangename sfeer in de ruimte.

Eyecatcher van multiplex

De multifunctionele trap en de dubbele portaal zijn de absolute eyecatchers van het ontwerp. De trap, die net als de keuken van multiplex is vervaardigd, is tegelijk een display cabinet en opslagplaats voor kantoorartikelen. Handig als je optimaal gebruik wilt maken van je vloeroppervlakte.

Vergaderen op de tweede verdieping

Het eindresultaat spreekt voor zich: een modern ontwerp, contrasterend met het pand maar passend bij de traditie van een fabriek als Olga.

Op de begane grond vind je de beeldschermen. En ga je de trap op dan kun je rustig, uit het zicht, vergaderen. De balustrade is opengewerkt, maar alleen vanuit een scherpe hoek kijk je er doorheen. Een eenvoudige en elegante oplossing.