BERGOPWAARTS

Duurzaam en energiezuinig kantoorgebouw


Natuurkundige principes verlagen energievraag met hoog comfort

De compacte vorm van het gebouw speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding van het gebouw. De positionering van de verschillende ruimten in het gebouw en het formaat van de raamopeningen dragen op een passieve wijze bij aan een goed binnenklimaat gedurende de zomer en winter. Voor de verwarming en koeling van het gebouw wordt betonkernactivering in de vloeren toegepast die is aangesloten op een warmte-koudeopslag installatie. Het gebruik van een traditionele verwarmings- of koelsysteem kan daardoor beperkt blijven.

Energieopwekkende zonwering

Om de overtollige opwarming van het gebouw door de invloed van zonlicht te beperken, wordt een zonwering toegepast aan de zuid-, west- en oostgevel. De zonwering bestaat uit beweegbare, glazen lamellen voorzien van photovoltaische cellen. Afhankelijk van de zonnestand gaan de lamellen in series van 10 open en dicht.

Daglicht via atrium in combinatie met LED-verlichting

Voor het welbevinden van de medewerkers is een goede verlichting van groot belang. Een atrium met lichtkap maakt de toetreding van daglicht diep in het gebouw mogelijk. Voor de hoofdverlichting is gekozen voor LED-verlichting omdat dit systeem veel minder energie gebruikt voor dezelfde lichtopbrengst dan een traditionele verlichting.