MEDEMBLIKKERLOODS

Bezoekerscentrum en restauratiewerkplaats traditionele scheepsbouw


De Medemblikkerloods is een voormalige droogloods voor hout op het Maritiem Kwartier Willemsoord. Dit deel van de voormalige marinewerf wordt herbestemd tot een “kenniscentrum voor traditionele houten scheepsbouw en de nieuwe duurzame zeileconomie”. Simon George Architectuur bracht de loods naar de 21ste eeuw met een stoer ontwerp dat uitgevoerd zal worden door de nieuwe gebruikers: restaurateurs van houten zeilschepen. 

Ontwerp van de Medemblikkerloods

De loods wordt in opdracht van Willemsoord B.V. herbestemd tot bezoekerscentrum en restauratiewerkplaats voor houten schepen. De werkplek is met name bedoeld voor het zeilschip type ‘Botter‘, een soort kleine Skûtsje. Het ontwerp van wordt door vrijwilligers gebouwd: de restaurateurs en scheepsbouwers die ook de gebruikers zullen worden. Bij het ontwerp is hier al rekening mee gehouden, door veel uniformiteit aan te brengen en (bijvoorbeeld) eenvoudige verbindingen te bedenken.

Nieuwe functies in een oude droogloods

Naast de grote open ruimte waar de schepen komen te liggen, is plek ingericht voor een houtzagerij en een mastenloods (ook voor tuigage): beide functies die de werf goed kan gebruiken. De loods voorziet ook in ruimten waar scheepseigenaren hun spullen en gereedschap kunnen bewaren.

Bovenop de houtzagerij komt een tweede verdieping met een atelier waar workshops en lezingen kunnen worden gegeven. Ook andere educatieve en commerciële programma’s kunnen hier worden ontplooid. Toeristen kunnen in de loods bijvoorbeeld een tour boeken: in een half uur krijgen ze dan een idee wat het betekent om een historische boot te restaureren.

Multifunctionele wanden

De voormalige droogloods voor hout had open wanden, zodat de wind er doorheen kon waaien om het hout te drogen. De houten frames met latten zijn in het nieuwe ontwerp vervangen door multifunctionele wanden waar o.a. een zitbank, display-panelen en een mini-bibliotheek in zitten. De achterzijde van de wanden herbergt kastruimte.

Ontwerp geïnspireerd door scheepsbouw

Onderdeel van het ontwerp zijn dikke houten dwarsbalken, waardoor het geheel lijkt op het geraamte van de schepen die er liggen. Met stalen elementen worden ze geborgd. Architect Simon George bestudeerde scheepsplattegronden om tot een karaktervol concept te komen, passend bij de historie en de nieuwe functie van de Medemblikkerloods.

Category :