KLIMHAL BLOCK013
Herbestemming monumentale textielfabriek
Een surflook voor een boulderhal? Bleau is my Beach.”
Project
Interieurontwerp boulderhal (klimhal), ruimte-indeling van functies en klimwanden, grafisch ontwerp voor de klimwanden.
Opdrachtgever
Klim en Boulderhal Block013 BV
Team
Simon George (architect), Thomas van Oosterom
Axis Round Edges: Frank Bogerman (ontwerp klimwand i.s.m. Simon George Architectuur)
Klauterkamer: Dirkjan van Heumen (aannemer)
Monumentenstatus
Beschermd stadsgezicht
Locatie
Tilburg
Jaar
2016
Video
Animatie Block013
Bedrijf van de Maand oktober: Block013, op Youtube
Publicatie
Een kijkje binnen bij boulderhal Block013 in Tilburg, op Siked
Bouldertour wrap-up, op Bouldertour
Links
Website Block013
Facebook Block013
Axis Round Edges
Klauterkamer
Tilburg is een echte klimstad, met veel studenten, actieve (top)sporters en klimmers. De jonge eigenaren van Block013 wilden hun eigen ‘next generation’ boulderhal realiseren: een klimhal anders dan andere klimhallen, met een soort surfer’s paradise uitstraling. Simon George Architectuur ging aan de slag met hun wensen en creëerde het Bleau is my beach boulderhal ontwerp.
Bleau is my beach
Bleau is een begrip in de klimwereld. Het verwijst naar de Franse plaats Fontainebleau, die een paradijs is voor fanatieke klimmers en boulderaars. Veel klimmers voelen zich ook thuis op het strand en doen ook aan golf-, wind- of kitesurfen. Dus als Bleau een strand zou zijn, hoe zou het er dan uit zien? Denk aan een rood-oranje ondergaande zon, boven een emerald groene oceaan en je hebt het kleurenpallet te pakken dat architect Simon George gebruikt in Block013. De klimwanden zijn een ontwerp van Axis Round Edges (Frank Bogerman).
Herbestemming
Hoe vorm je een monumentale fabriekshal met een industriële uitstraling om tot een ‘surfshack’ waarin je kunt boulderen? Het antwoord op die vraag werd gevonden onder andere in de materiaalkeuze, door te kiezen voor OSB, met zijn ruwe houtvezel-structuur. De bar- en kastelementen zijn van dit materiaal vervaardigd.
Het zorgt ervoor dat het ontwerp aansluit bij zowel de rauwe fabriekssfeer van de locatie als de gewenste surf-feel van Block013. Het horeca-gedeelte loopt soepel over in het klimgedeelte. Het is met de herbestemming een transparant en dynamisch geheel geworden en dat is grotendeels te danken aan het verlaagd plafond.
Verlaagd plafond: ode aan de zeshoek
Het logo van Block013 bestaat uit een serie zeshoeken. Architect Simon George bedacht dat die vorm de basis moest zijn voor het ontwerp van de plafonddelen. Met name in het horecagedeelte is het van belang dat het plafond verlaagt wordt, om zo een intieme cafésfeer te kunnen creëren.
Uit de hexagoon werden 3 elementen gepakt waarmee de plafonddelen werden opgebouwd. Door de delen in hoogte te variëren, spiegelen en draaien, ontstaat een speels en dynamisch ontwerp. De plafonddelen zijn opengewerkt zodat stof niet blijft liggen. Boulderaars gebruiken namelijk nogal wat magnesiumpoeder bij het klimmen.
Ook vooruitstrevend op klimgebied
De boulders van Block013 kennen veel afwisseling: technische, krachtige, getruckte, ‘crazy’, maar ook makkelijke en toegankelijke boulders – zonder dat die dan meteen saai zijn. Bij het ontwerpen van de wanden en het kiezen van de grepen is daar erg goed naar gekeken. Ervaren klimmers zullen nieuwe, innovatieve dingen tegenkomen. Block013 hoopt in september 2016 zijn deuren te openen. Nederland is dan een unieke klimhal rijker.