KLIMHAL KUNSTSTOF

Herbestemming industriële hal

 


In een boulderhal komen mensen om te klimmen. Maar het liefst ook om te ‘zijn’, om elkaar te ontmoeten, om iets te drinken en plannen te maken. Simon George Architectuur ontwierp voor Klimhal Kunststof in Leiden een plek waar je fantastisch kunt klimmen, die er prachtig en uitdagend uitziet en waar je graag van de horeca gebruik maakt.

Klimmen in een oude fabriekshal

Kunststof is een boulderhal in Leiden. Een boulderhal is een soort klimhal waar je kunt klimmen zonder touw, boven dikke matten. Boulderen is een opkomende sport in Nederland: in steeds meer steden verschijnen dus ook boulderhallen. Vaak, zoals ook bij Kunststof in Leiden, in een oude fabriekshal.

Klimhal kunststof: spannend ontwerp

Architect Simon George maakte bij het ontwerp voor Klimhal Kunststof gebruik van spannende vormen en bijzondere kleuren die versterkt worden door de mooie lichtinval. Een boulderhal is één en al vorm. Elke wand kent talloze hoeken en knikken waar je als klimmer, maar ook als ontwerper wordt uitgedaagd spannende dingen te doen. De kleurvakken in Kunststof lijken soms recht te zijn, terwijl er een knik in zit. En andersom. Het is een dynamische omgeving waar veel beweging plaatsvindt.

Horeca in de sporthal: intieme sfeer

Het horeca gedeelte is ontworpen als een soort landschap met hoogteverschillen waarin actieve en niet-actieve sporters met elkaar in contact komen. Het lijnenspel van de klimwanden komt hier terug. Boven de bar is de ruimte verlaagd door een onregelmatig plafond van houten kokers dat geleidelijk aan hoger wordt richting het klimgedeelte. Het plafond creëert een intieme sfeer in de hoge hal en vormt tegelijkertijd de behuizing voor de verlichting en infraroodpanelen.

Multifunctioneel ontwerp

De bar bestaat deels uit brede treden die dienen als tribune en als plek om op je klimmaatje te wachten. Ook de trap naar het krachthonk kan dienen als tribune en hangplek. Hieronder zitten vakken om tassen in op te bergen.

Transformatie van een oud fabrieksgebouw

Boulderhal Kunststof is een goed voorbeeld van de transformatie van een leegstaand fabrieksgebouw tot een nieuwe sportaccommodatie. Daardoor kon deze fabriekshal, die dicht bij het centrum van Leiden ligt, behouden blijven.

Category :